Produkty bez cukru – co warto wiedzieć na ich temat?

Kamila Wiśniewska 20-07-2021

Współcześnie coraz częściej spotykane są produkty bez cukru. Wynika to z trendu na zdrowy tryb życia, a w tym i prawidłowe odżywianie oraz świadomości na temat tego jakie szkodliwe skutki niesie za sobą zbytnie nadużywanie cukru. Prowadzi ono najczęściej do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego, próchnicy zębów, obniżenia odporności oraz zwiększenia ryzyka rozwoju nowotworów. W dzisiejszym świecie cukier jest niemal obecny we wszystkich produktach na półkach sklepowych. Jest to uwarunkowane tym, że słodsze potrawy bardziej nam smakują, a co skutkuje coraz częstszym ich wybieraniem. Produkty, w których króluje cukier zaburzają nasze poczucie smaku i zwiększają tolerancję na coraz słodsze potrawy.

Uważność przede wszystkim

Dzisiaj cukier występuje nie tylko w słodyczach i różnych przekąskach. Występuje w gotowych potrawach, napojach, sosach, a nawet i pieczywie. Rozpoczynając dzień słodkim śniadaniem, po którym następuje słodki jogurt, a w czasie obiadu sięgając po sok, a po nim deser tworzy się jadłospis po brzegi wypełniony cukier. Warto więc nad tym czuwać i mieć refleksję nad tym, czy aby za dużo tego cukru w ciągu dnia nie pojawiło się w naszym menu. Dodatkowa pułapką jest to, że cukier może występować pod różnymi postaciami. Jeśli na produkcie nie ma wyraźnie oznaczonego cukru białego to może on występować pod postacią cukru trzcinowego, kokosowego czy syropów, nie wspominając o najczęściej dodawanym, bardzo szkodliwym syropie glukozowo-fruktozowym. Wiele produktów posiada w składzie sztuczne słodziki, które również są niebezpieczne dla zdrowia. Kolejna kwestia jaką warto poruszyć to czy produkty bez cukru a te bez dodatku cukru to, to samo.

Produkty bez cukru – co warto wiedzieć na ich temat?

Produkty bez cukru – charakterystyka

Produkty bez cukru to wszystkie te produkty, które nie posiadają żadnej zawartości cukru w sobie bądź są słodzone za pomocą naturalnych substancji słodzących takich jak ksylitol, erytrytol, maltitol czy stewia. To tzw. alkohole cukrowe, które stanowią doskonałą alternatywę dla sacharozy i fruktozy. Mimo, iż są słodkie to posiadają mniej kalorii oraz mają niższy indeks glikemiczny, który nie wpływa na powstawanie próchnicy. Warto dodać, że nadmierne spożywanie tych produktów może przynieść efekt przeczyszczający.

Produkty bez dodatku cukru – opis

To z kolei produkty, które swoją słodycz zawdzięczają cukrom naturalnie występującym w składnikach. Dla przykładu w batoniku owocowo-orzechowym może cukier nie występować, jednak słodki smak będzie zawdzięczał występującym w składzie suszonym owocom. Oczywiście trzeba mieć świadomość, że spożywanie tych produktów w nadmiarze również szkodzi.

Podobnie rzecz się ma z owocami, same w sobie są zdrowe, jednak zawierają w sobie cukry, które w nadmiarze również mogą być niekorzystne. Warto uważać także na spożywanie owoców suszonych, które w czasie suszenia nabierają znacznie więcej cukrów w porównaniu do świeżego owocu. Każdy człowiek powinien dbać o to, by jego dieta była zrównoważona i zawierała produkty nisko węglowodanowe.