Kava. Wiedza podstawowa - Roślina Kava - Pieprz metystynowy (Piper methysticum) znany jako Kava – to gatunek roślin z rodziny pieprzowatych, pochodzący z Vanuatu i wysp Mikronezji.
Kava jest napojem spożywanym od tysięcy lat. Pierwsze podania mówią o spożywaniu kavy przez osadników Vanuatu znanych jako Lapita ponad 3000 lat temu. Dziś jest to absolutnie niezbędny dodatek do wszelkiego rodzaju spotkań i wydarzeń towarzyskich. Kava jest ważnym symbolem tożsamości narodów Pacyfiku, jej wizerunki można znaleźć min. na monetach, flagach i banknotach tamtych krajów. Na wyspach Vanuatu kava spożywana jest w postaci mocnego napoju przygotowywanego ze świeżych korzeni pieprzu metystynowego, a pozostałych częściach Pacyfiku kavę przygotowuje się z suszonych korzeni z dużą ilością wody.
Sproszkowany korzeń pieprzu metystynowego ma jasnobrązową barwę i charakterystyczny intensywny zapach. Przygotowana w tradycyjny sposób kava ma ziemisty, raczej nieprzyjemny smak. Jest lekko gorzkawa, posiada wyczuwalny pieprzowy posmak. Często spożywaniu tego napoju towarzyszą owoce, którymi zagryza wypity napój, aby zniwelować jego smak.
Kava wykazuje lekkie działanie psychoaktywne, ze względu na zawartość nierozpuszczalnych w wodzie styrylopironów, tzw. kawalaktonów (m.in. metystycynę, jangoninę, kavainę i ich dihydropochodne). Efekty działania kavy zależą od przyjętej dawki oraz od warunków i formy konsumpcji. Kava działa najsilniej przyjmowana na pusty żołądek. Jej efekty odczuwa się już po kilku minutach od spożycia, a utrzymywać mogą się do kilku godzin. Działanie kavy można porównać do odwrotnego działania kofeiny – uspokaja, relaksuje, działa nasennie. Charakterystycznym uczuciem towarzyszącym spożywaniu kavy jest lekkie mrowienie w ustach.
Kava ze względu na swoje właściwości jest stosowana przez mieszkańców wysp Pacyfiku do leczenia takich schorzeń jak reumatyzm, zaparcia, choroby skóry, problemy z oddychaniem, astma, choroby układu moczowego czy nadpobudliwość. Współczesne badania potwierdzają skuteczność stosowania kavy w łagodzeniu i leczeniu stanów lękowych, depresji i bezsenności, a także w łagodzeniu bólu. Naukowcy wskazują na zależność między częstym spożywaniem kavy, a niską zachorowalnością na raka. Zależność ta została zbadana i potwierdzona naukowo w 2000 roku. Od tego czasu pojawia się coraz więcej badań, które sugerują, że kava może być skuteczna w zapobieganiu i leczeniu niektórych typów nowotworów.
W latach 90 pojawiły się informacje o możliwej hepatotoksyczności związanej ze spożywaniem preparatów kavy. Dotyczyć miały trzech przypadków uszkodzenia wątroby u pacjentów spożywających produkty zawierające ekstrakt tej rośliny. Nie zostało to jednak udowodnione.
W związku z podejrzeniami o hepatotoksyczność Unia Europejska wprowadziła zakaz importu preparatów kavy. Późniejsze badania wykazały, że przyczyną tych problemów był sposób produkcji preparatów kavy przeznaczonych na eksport oraz jakość wykorzystywanego do ich produkcji materiału roślinnego. Ekstrakcja całych roślin rozpuszczalnikami organicznymi takimi jak etanol czy aceton powodowała wytrącanie się szkodliwych związków mogących uszkadzać wątrobę. W metodach tradycyjnych natomiast przeprowadza się ekstrakcję wodą wyłącznie korzeni tej rośliny.
W opublikowanych badaniach z roku 2009 nie stwierdzono szkodliwości codziennego przyjmowania kawalaktonów w formie tabletek uzyskanych z tradycyjnego wodnego ekstraktu roślinnego. Środek ten wykazywał korzystne działanie uspokajające i przeciwdepresyjne.
W przyjmowaniu zbyt dużych dawek kavy najczęstszym skutkiem ubocznym jest suchość i swędzenie skóry, które z czasem zanika. Wypicie zbyt dużej dawki jednorazowej może skutkować nudnościami, bólem brzucha i głowy.
Pieprz metystynowy może powodować interakcje z wieloma lekami poprzez hamowanie ich metabolizmu przez enzymy wątrobowe w tym cytochrom P450, dlatego też należy zwrócić szczególną uwagę na stosowanie kavy w przypadku zażywania leków przeciwdepresyjnych.
Kava rozluźnia mięśnie, spowalnia tętno i rozszerza źrenice. Nie uzależnia i nie wpływa na zdolność jasnego myślenia. Kava jest jedną z niewielu substancji, wykazujących efekt "odwrotnej tolerancji". im bardziej regularnie pijesz kava, tym mniej go potrzebujesz, aby odczuwać jego pełne efekty.
Stare powiedzenie brzmi:
"Alkohol czyni cię głupim, kava czyni cię mądrym"
Autor: Molpharma.pl